När man har ensam vårdnad enligt staten

Det här med att inte vara gift är plötsligt en grej när man får ett barn, har jag insett.

Det visar sig på det sättet att jag är ensam vårdnadshavare för Ossian per automatik fram till faderskapet har godkänts. Det gör man genom att man får ett brev från socialnämnden som räknar ut konceptionstiden (!) för barnet och sedan ska den potentiella fadern skriva på och därefter den redan bekräftade mamman. Efter det ska två vittnen skriva under att detta stämmer.

Ursäkta, men hur ska några vittnen överhuvudtaget kunna veta det och exakt hur lätt väger då deras namnteckningar när det gäller en så pass stor sak som att få en förälder?

Om man är gift så utgår staten från att maken är pappan. Det måste ju inte vara så, men inga frågor ställs.

Jag förstår att man måste dra gränsen någonstans – det handlar ju ändå om att ett barn ska få en officiell pappa, men jag vill gärna uppdatera den här proceduren något.

I ett land som Sverige där var och varannan lever i synd, alltså som sambor, så borde kanske samma regler gälla för de paren som för gifta par?

Om föräldrarna däremot inte bor ihop, kanske inte ens har en relation, ja då kan jag förstå att man kan behöva fylla i lite papper.

Men samtidigt så betyder ju inte dessa papper någonting. Om man gärna vill att någon ska vara biologisk pappa till barnet (men av någon anledning inte skulle vara det) så bevisas ju ingenting genom att fylla i en blankett och be någon polare bevittna den.

Om man ska dra det till sin spets så borde man skrota hela grejen eller införa dna-test för att vara helt säker.

Nåja, det är väl jag som är utmattad av ingen sömn alls som går i gång på detta eftersom allt hänger ihop och jag inte orkar tjafsa med Försäkringskassan om dubbeldagar med en pappa som ännu inte har registrerats. Fram tills det är gjort, får pappan inte ens tillgång till barnets journal på BVC.

Jag tröstar mig med att jag inom mycket snar framtid inte längre kommer att vara en mamma med ensam vårdnad i statens ögon.

Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.10.11

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *