Ett riktigt gott middagstips

köttbullar.jpg

I går lagade jag den här maten: köttbullar speziale med gräddig tomatsås och bucatinipasta. Det blev extremt gott och om ni vill laga det själva gör man så här:

Till c:a 2 personer (med extraportioner)

Ta drygt 200 gram blandfärs (då blir det saftigare än med vanlig nötfärs) och blanda det med ett ägg i en bunke. Tillsätt en liten riven vitlöksklyfta, lite citronskalsrasp, c:a en matsked ströbröd som har svällt i rödvin, massor av hackad färsk basilika, oregano och timjan och så salt och peppar förstås. Rulla köttbullar och skölj händerna med kallt vatten mellan varje bulle så formas det lättare. Stek köttbullarna i olja på ganska hög värme så de får fin färg. Lägg på en tallrik. 

Fräs finhackad lök och vitlök i olja – de ska inte få färg, bara bli lite mjuka. Häll på en halv deciliter vitt vin, en buljongtärning med basilika och timjansmak och låt koka upp. Häll på en tetra av Muttis krossade tomater (jag tog med örtsmak), lite tomatpuré och låt koka upp. Häll sedan på en deciliter grädde (jag tog vispgrädde fast det var inte med flit), en tesked socker, lite salt och peppar efter behag. Låt koka några minuter på låg värme. Lägg sedan i köttbullarna och sjud fem minuter. Innan servering slänger du i massor av färska örtkryddor. 

Koka sedan bucatini-pasta (som spagetti med hål i) eller linguini eller spagetti. Servera köttbullarna med såsen och toppa med en riktigt fin parmesanost. 

Tips!

Gör köttbullarna på kyckling eller kalkonfärs om du inte gillar rött kött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *